Monday, 22 October 2012

Tawakkallah,Aal Izz Well

Bismillahirrahmanirrahim. Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasih. Dengan izin sang Pencipta, ana tergerak hati mahu meng-update- blog ku yang tercinta ini sebelum ia menjadi nasi lemak cili api. Alhamdulillah, semester satu telah berjaya ku redah, exam pre-calculus hari itu menjadi penutup kepada semester ku. Setelah berehat beberapa hari di rumah, pelbagai perasaan bercampur baur di dalam hati. Sebenar-nya terasa agak kesunyian sepi duduk kat rumah melangut macam ayam berak kapur. Rindu kepada kawan-kawan yang masih berjuang dan berjihad dalam pelajaran tidak kira di luar atau dalam negara tidak pernah hilang. Tapi apakan daya, aku habis semester lagi awal dari diorang =='

JADI ANA DI SINI INGIN MENGUCAPKAN BEST OF LUCK FOR YOUR FINAL EXAM




Disebabkan musim ini musim peperiksaan (yakni sedang menunggu result,sudah habis jawab dan sewaktu dengannya), rasa ter-rajin(tatabahasa jahanam) pula hati ini untuk menekan papan kekunci laptop ACER ku bagi merungkai tajuk . "Tawakkal, semuanya akan baik-baik sahaja".


"Aku dah buat semua past years question, kenapa aku rasa aku tak boleh jawab soalan tadi.">Manglish

"Aku letih doh dok gomo,baek aku breti blaja kalu gini gak">Bahasa Kelantan

"Camne ni dowh!! Mampos aku bro,malas Aku Nak studi lpas nie" >Bahasa Key-El

"Teman idok Tahu le cmne Gayenye Pekse teman,putuih aso teman aih" >Bahasa Perak

well, banyak lagi bahasa ana nak letak tapi takut post blog ni jadi rujukan bahasa pasar seluruh Malaysia pula, sepanjang minggu peperiksaan ana di UITM Pulau Pinang, dialog-dialog di atas adalah antara yang selalu didengari. Jangan buat muka terkejut beruk sangat lah kan, saya rasa majoriti manusia yang sedang membaca post ini pernah melafazkannya termasuklah yang menulis blog nie :'(

Kenapa terjadinya dialog-dialog begini? Pendapat ana sendiri : dialog-dialog ini diucapkan kerana ana takut yang ana tidak akan mendapat result yang terbaik. Diselangi takut untuk menghadapi masa hadapan. "Apalah result aku?" "Berapalah pointer aku?" . Soalan maut gitu selalu bermain di minda. Sehingga satu tahap, hilangya tawakkal kita kepada Allah.

Nak tips tak? (sambil buat muka comel ala-ala doraemon)

Doa Yang Saya Belajar dari Sahabat Baik :

Rabbi yassir wala tu 'assir

Maksud"Ya Allah,permudahkanlah urusanku,jangan disulitkan"

Ana selalu amalkan doa di atas tatkala hati berasa takut untuk menghadapi masa depan. Tika ketika itu ana tiada sesiapa yang boleh membantu, ana hanya meminta untuk mempermudahkan urusan, agar ana mampu mengubah nasib ana.

FIRMAN ALLAH DALAM SURAT CINTA-NYA KEPADA KITA

“Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah apa apa yang pada diri mereka ” QS 13:11


Merujuk kepada cerita ' 3 IDIOTS', watak favourite ana Ranchoddas Shamaldas Chanchad pernah berpesan kepada sahabat-sahabatnya iaitu Farhan Qureshi dan Raju Rastogi.


"Take your hand, and put it over your heart, and say 'Aal Izz Well'

 Dengan hanya berdoa dan ber'AAL IZZ WELL' memang tidak menyelesaikan masalah, tetapi ia akan membuang ketakutan dalam hati ini dan meningkatkan keberanian untuk menghadapi masa depan, pabila ketakutan sudah hilang, masa untuk menerima hasilnya akan tiba. Tidak kiralah apa pun result peperiksaan kita nanti, katakan Aal Izz Well. Katakanlah kepada hati ini yang apa yang kita sudah lakukan adalah yang terbaik, semuanya akan baik-baik sahaja.

Dengan izin Allah, apa yang kita dah usahakan, maka itulah hasilnya. Apabila sudah terima hasilnya, itu adalah rezeki. Bersyukur,bersyukur dengan apa yang kita dapat. Ingatlah, Allah itu dekat dan sedia menolong. Hanya mengangkat kedua2 belah tangan dan sebut "rabbi yaasir wala tu'assir"

USAHA DAHULU,KEMUDIAN TAWAKKAL





Dan bahawa sesungguhnya tidak ada (balasan) bagi seseorang melainkan (balasan) apa yang di usahakannya(ANNAJM:39)
   
Kita sentiasa mengaitkan Tawakal dengan rezeki dan usaha. Namun usaha tanpa didahulukan tawakal terlebih dahulu seolah-olah mengutamakan dan mendahulukan usahanya  .Maka lahirlah muslim yang sombong dan  angkuh sambil berkata bahawa dengan sebab usahanyalah dia berjaya atau kaya sehingga lupa sebenarnya ia adalah  kerana Allah yang mengizinkannya.

Sebaliknya jika meletakkan tawakal dahulu kemudian diikuti usaha , nescaya individu tersebut akan mengucapkan syukur terlebih dahulu kepada Allah kerana dengan sebab Tawakalnyalah , dia mendapatkan keajayaan dan kekayaan umpamanya.

FIRMAN ALLAH DALAM SURAT CINTA-NYA

 “jika sudah berbulat tekad (niat kuat) maka bertawakallah kepada Allah” [qs. Ali Imran (3): 159]

 “Dan percayalah (tawakallah) dirimu kepada Allah, jika kamu betul-betul beriman.” (Surah al-Maidah ayat 23).


Jadi bertawakal kepada Allah harus dimulakan dengan bulatnya tekad (niat) sampai selesainya usaha, dan ikhlas menerima apapun yang terjadi atau diperoleh. 

USAHA !!! JANGAN MUDAH PUTUS ASA!!
AJA - AJA FIGHTING!!
GAMBATTE KUNDASAI!!!
(aku tataw betul ke aku tulis korea nie)

FIRMAN ALLAH DALAM SURAT CINTA-NYA
"jangan kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah, melainkan kaum yang kafir." (Yusuf : 87)


KITA USAHA KITA TEKAD KITA TAWAKKAL KITA SYUKUR :)

PEACE AND ASSALAMUALAIKUM 

AMIN REDZUAN

FUTURE ENGINEER

DAI'E FOREVER




Saturday, 18 August 2012

GRADUATION DAY OF RAMADHAN :)





Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum warah matullah hiwabarakatuh. Alhamdulillah. Bersyukur ke hadrat Ilahi dapat lagi aku bernafas di petang yang hening. Ramdhan Al-Mubarak bakal melabuhkan tirainye lagi 3 jam 30 minit dan 30 saat *(xleh blah ade countdown.) dan bermula nya satu lembaran baru iaitu menyambut bulan Syawal iaitu bulan kemenangan islam. (yeaaaay). Wait a minute!*bajet speaking... adakah ini berita buruk ke berita baik untuk kita? Berakhirnya Ramadhan bermakna berakhirnya satu peluang untuk merubah diri, ramadhan dianggap bulan tarbiyah dan syaitan2 dibelenggu dan dicampak ke tengah lautan *(teringat lawak kalao nampak membe muke jahat sket mesti cakap "weh..cmne bole hg tak kene ikat?) *juz kidding.

Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim, yang maknanya: “Apabila datangnya Ramadhan nescaya dibuka pintu-pintu syurga, ditutup pintu-pintu neraka dan diikat syaitan-syaitan”

Hadis riwayat Ahmad, al-Bukhari dan Muslim, begitu juga dengan Ashab al-Sunan, yang maknanya: “Siapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan ihtisab, nescaya diampun baginya dosa yang terdahulu”.


#mungkin da terlambat nak bagi hadis nie...sori    :(

Seperti yang aku katakan tadi, ramadhan dianggap UNIVERSITY OF TARBIYAH kerana pada bulan ini lah manusia diberi peluang untuk berubah oleh Allah kerana ganjaran pahala dilipat gandakan + syaitan kene ikat. Rugilah mereka yang tidak mengambil sepenuh peluang. :(((((( awww.

SYAWAL : SATU DETIK PERMULAAN

Bermula satu era baru dalam kehidupan*ayat nak gempak saje. Syaitan-syaitan dilepaskan dan inilah masanya mereka ingin menebus segala kekecewaan yang ada apabila dibelenggu di bulan ramadhan. Masa inilah orang-orang yang beribadah dengan sepenuhnya pada bulan ramadhan akan menggunakan MOMENTUM yang ada untuk terus beribadah. Mereka telah berjaya membersihkan jiwa mereka di bulan ramadhan dan akhirnya berjaya membawa diri ke bulan-bulan seterusnya. Itulah yang dikatakan GRADUAN DEKAN UNIVERSITY OF TARBIYAH.*nampak tak permainan nye di situ??

Berhak kah kita beraya? ecey! mestilah semua boleh raya.....KECUALI mereka2 yang tidak puasa habes melainkan perempuan yang dapat ABC....*bukan AIS BATU CAMPUR YEE. ALLAH BAGI CUTI LA ORANG KABO. ...golongan  yang ponteng puasa ni tidak berhak meraikan kemenangan islam bersama-sama kerana mereka sudah lari dari medan perang iaitu puasa* kan orang kabo puasa 2uh jihad melawan nafsu. Mereka2 ini tidak layak sama sekali menerima duit raya *(mcm lah aku dpt) terutama nya duit raya si sang penulis blog. (kalao nak datang umah lah).




PTPTN PON X BAGI AKU DUIT RAYA

To All Students of UNIVERSITY OF TARBIYAH :)

Saya dengan ini ingin mengucapkan TAHNIAH kepada semua penuntut UNIVERSITY OF TARBIYAH yang berjaya meraih DEKAN(x tinggal puasa+tak tinggal terawih), malahan juga dapat melihat ramai yang mendapat 4 FLAT(tidak tinggal puasa + terawih +jumpa lailatulqadar) dan saya ingin menunjukkan respek kepada mereka yang mendapat ANUGERAH NAIB CAUNCELLOR ( tak tinggal puasa + terawih + qiamulail + jumpa lailatulqadar + khatam quran). Oleh itu aku harap sahabat-sahabat semua akan terima seadanya lah POINTER(ganjaran pahala) yang kamu semua dapat tahun ni. Bagi yang kene repeat sem tahun depan sebab tak puasa, aku harap hangpa semua sempat berubah lah sebelum terlambat :) Tu la..sapa suh tak pegi KULIAH( bukak puasa awal) , pastuh ponteng kelas TUTORIAL plak(TERAWIH)... dah la tak STUDY( Baca AlQURAN) .. bila datang TEST(UJIAN NAFSU)....habes kantoi..KIH400



#10 MINIT AKU PIKIR NAK WAT TERM MACAM NIEH...haha
#khas direka untuk budak2 yang masuk U dan Matriks, sorry bebudak sekolah mungkin tak paham lagi term2 macam nieh :)

UCAPAN RAYA :)

Saya di sini berdiri dengan dua kaki sambil menggeletar rupa nak lari ingin*sambil membaca teks las minute MENGUCAPKAN SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI kepada semua sahabat bermula dari SEKOLAH KEBANGSAAN JELAPANG . SEKOLAH IZZUDDIN SHAH. SBPI GOPENG DAN KEPADA PELAJAR UITM PULAU PINANG YANG MENGENALIKU. Saya juga ingin meminta ampun kepada semua insan-insan yang mengenali diriku ini..sahabat2 handai...adik beradik..guru-guru..lecturer2 dan tukang2 cleaner.

SELAMAT HARI RAYAAA!!!!!!!!!! :))))))

IKHLAS DARI
MOHAMAD AMIN BIN REDZUAN
FUTURE ENGINEER
DA'IE FOREVER












Monday, 16 July 2012

Akademik Nombor 1 Tetapi Agama Bukan Nombor 2

Bismillahirrahmanirrahim..dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani... Alhamdulillah Allah memberi ana peluang untuk menaip laptop Acer i7 milik ana... Alhamdulillah dapat menghirup angin sepoi-sepoi bahasa di Permatang Pauh, Pulau Pinang. Sebulan sudah ana meninggalkan rumah untuk menyambung pelajaran ke pengajian tinggi dalam bidang kejuruteraan mekanikal.



MAMAT: kalo tak nombor 2, nombor 3 bole ----> soklan kuang ajo..

what i meant is.... balance kan kedua -dua sekaligus cemerlang di dunia dan akhirat insyaAllah. The first question is WHERE TO START??? Macam mana nak seimbang kan sekaligus supaya tak tercicir agama dan tak tertinggal ibadah?


NIAT

'Setiap Perbuatan dimulakan dengan niat" Hadis Rasulullah...

Antara ayat yang paling ana tak suka ialah.........

ahmad: fulamak!! ramai gila awek cun kat U nieh... harap2 jumpe la jodoh kat cni..!

muslimah : ramai tol laki2 muke K-POP kat sini...nak carilah sorang buat suami

muslim: aku datang U nie sebab rmai membe...senang sket nak melepak...jauh dari rumah.. HAHAHAA

ini antara dialog-dialog yang ana pernah dengar la, kalau antum sume? ada dialog yang lagi best tak? kih300

meh sini ana nak betulkan sikit niat antum2 sume yang sudah lari sikit ni..

WAHAI SAHABAT-SAHABAT SEKALIAN, KITA DIHANTAR KE INSTITUSI, POLITEKNIK, KOLEJ, UNIVERSITI, MATRIKULASI, STAM , STPM ATAU GIATMARA BUKAN UNTUK..

ENJOY

CARI JODOH

TIDUR

TETAPI KITA DIHANTAR UNTUK

CARI ILMU

BERJAYA

CARI DUIT HALAL
note kecil: aku x join infinty downline
CONTRIBUTE UNTUK AGAMA =)


 kita sebenarnya sedang berjihad...jadi berjihadlah bersungguh-sungguh

ISLAMIC JIHAD IS NOT ONLY IN THE BATTLEFIELD

AL-QURAN

that awkward moment when we all open the mathematics and physics book everyday but only open the quran once in a week?

'AKU TINGGALKAN KAMU 2 PERKARA DI MANA JIKA KAMU TEGUH BERAMAL DENGANNYA MAKA KAMU TIDAK AKAN SESAT SAMPAI BILA-BILA IAITU ALQURAN DAN AS-SUNNAH'....hadis Rasulullah

memang kewajipan kita sebagai pelajar untuk mengulangkaji pelajaran tiap-tiap hari tetapi jangan lah kita asyik mengejar dunia sehingga lupa saham akhirat. 

SOLAT


Rasulullah s.a.w bersabda :
الصَّلاَةُ عِمَادُ الدِّيْنِ وَمَنْ أَقَامَهَا فَقَدْ أَقَامَ الدِّيْن وَمَنْ تَرَكَهَا فَقَدْ هَدَمَ الدِّيْن
Maksudnya :    Solat itu tiang agama, sesiapa yang mendirikan solat sesungguhnya dia telah mendidikan agama, dan sesiapa yang meninggalkannya maka sesungguhnya dia telah meruntuhkan agama.

memang menjadi lumrah kita sibuk dengan assignment, main game(ana la nieh), kelas-kelas, perjumpaan persatuan tetapi jangan ditinggal solat itu, jika antum meninggalkan solat, ibarat merobohkan agama sendiri. Tak seronok lah kan kalau kita berniat nak majukan agama islam tetapi dalam masa yang sama kita merobohkan agama sendiri =(

PS: bangun awal subuh oiii*peringatang tuk diri sendiri jugaK =='


Jaga Batas Pergaulan


waktu makan

azman: eh lina, jom makan sekali :) kita dok berdua2 jela..

waktu study group

azman: eh lina, jom study together-gether

waktu nak keluar pi JAYA JUSCO

azman: eh lina...jom teman pi jusco jap..
HINDARI IKHTILAT--------> BERHUBUNGAN TANPA BATASAN SESAMA MUSLIM DAN        MUSLIMAH

NOTA KAKI : BILA KAMU BERDUA...PASTI ADA YANG KETIGA... tak payah nak berkepit sesama lelaki perempuan lah ....kat mak takdak pulok wat cmtu an???

AURAT

Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya.(ANNUR:26)


Pakaian boleh menunjukkan identiti kita right? jika anda sebenar-benar islam sejati tidak kira muslim atau muslimah jagalag aurat mu kerana aurat adalah untuk tatapan yang berhak. Jika anda dah menayangkan perhiasan anda kepada semua, tidak ubah seperti emas murah yang ditayangkan dan boleh dipegang-pegang di pasar malam :) ...Ana tekankan perkara ini kepada perempuan kerana aurat perempuan majoritinya ana dilihat diBALUT bukan ditutup. Nak tahu beza Balut atau Tutup? rujuk kamus dewan bahasa dan pustaka :)

nota kaki : lelaki yang memakai seluar atas lutut ketika bermain futsal tidak dianggap professional oke?

setakat nie sahaja yang ana mampu nukilkan dalam blog nieh,moga-moga Allah memberikan lebih ruang dan waktu kepada ana untuk menulis lagi pada masa yang akan datang insyaAllah


SEKIAN SAHAJA
DARI
AMIN REDZUAN
MECHANICAL-MISSIONARY
UITM PULAU PINANG
FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING
1915 PM
16 JULY 2012

PEACE =)






Sunday, 27 May 2012

InTo The Battlefield !


My Fellow Friends
After a long holiday after SPM
WE ARE BACK
LET'S MARCH TOGETHER
INTO THE BATTLEFIELD

sahabat : bro? kite nak pegi berjihad  ke ape?
ana : yeah...kita akan berjihad...bersama2... mari ikot saye
sahabat : aku x redy lagi la...mane reti pegang senjata lagi..
ana : always remember.... islamic jihad is not only in the battlefield... we do it with our mind and intelligence.. lets become an ALIM MUJAHID...dengan hanya pen da pensil..kita pasti akan berjaya menakluk dunia

Bismillahirrahmanirrahim...dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani. Alhamdulillah kita masih lagi diberi peluang oleh Yang Esa untuk bernafas pada hari ini dan meberi peluang untuk ana menulis blog ini. Seperti yang kita semua tahu, sekarang ialah musim masuk universiti dan ana sendiri insyaAllah akan melanjutkan pelajaran ke UITM Bukit Mertajam dalam bidang kejuruteraan mekanikal. Tujuan ana menulis blog ini ialah untuk mengingatkan sahabat-sahabat ana yang kita sebenarnya sedang berjihad. Yeah, kebanyakan orang mengatakan berjihad itu hanya dalam medan peperangan. Marilah kita berjuang dalam medan pendidikan, mengubah nasib umat islam zaman sekarang. Persoalannya, apakah realiti umat islam zaman sekarang?

REALITI UMAT ISLAM DI MALAYSIA
ARAK DAN HIBURAN
SEKS BEBAS
NAJIS DADAH
LUMBA HARAM
PERGAULAN BEBAS
GEJALA SOSIAL

INI LAH REALITI BUKAN FANTASI

NASIB MUSLIM HARI INI

ISLAM JAUH DARI DIRI

DIHANYUT KESERONOKAN DUNIAWI

MARI MULAKAN KEMBARA MENCARI ISLAM SEBENAR



MULAKAN DENGAN MATA PENA

Sudah tidak dinafikan lagi, orang islam di malaysia terutamanya remaja yang bakal memimpin negara kita pada masa hadapan kebanyakannya sudah jauh hanyut dalam dunia hiburan tanpa mengambil peduli ukhrawi yang bakal ditempuhi. Bagaimana dahulu umat islam dipandang tinggi oleh masyarakat dunia. Hanya bermula dengan sebuah wahyu yang disampaikan Jibrail A.s kepada junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W

kisah bermula 1400 tahun yang lalu............ Jibrail memberi wahyu kepada Nabi Muhammad

“Bacalah dengan (menyebut) nama Tuhanmu Yang menciptakan” (ayat 1)
“Menciptakan manusia dari segumpal darah” (ayat 2)
“Bacalah, dan tuhanmu itu adalah maha mulia” (ayat 3)
“Dia yang mengajarkan dengan kalam” (ayat 4)
“Mengajari manusia apa-apa yang dia tidak tahu” (Ayat 5)
(AL-ALAQ 1-5)

Mengimbau kembali saat wahyu pertama yang diturunkan kepada Nabi Muhammad S.A.W. BACALAH! BACALAH! .....itulah tuntutan pertama yang diwajibkan ke atas umat islam iaitu menuntut ilmu. Yakni Allah menyeru semua umat-umat islam untuk menuntut ilmu bagi memastikan agama islam sebagai agama yang hebat. Tanpa ilmu, islam tidak akan sampai ke pelosok dunia. Oleh itu, semua umat islam diwajibkan menuntut ilmu.

Maka dari wahyu itu, tersebarnya islam ke seluruh dunia dan lahirlah kerajaan islam yang hebat. Lahirnya Khulafa' Arrasyidin. Kerajaan Bani Umaiyah. Kerajaan Bani Abbasiyah. dan yang terakhir Kerajaan Bani Utmaniyah. Kerana lahirnya kerajaan-kerajaan hebat inilah , lahirnya zaman renainsance yang mana pihak barat mencedok ilmu-ilmu dari alim mujahid islam sehingga jatuhnya satu persatu kerajaan hebat ini.


1187 Masihi....

Salahuddih Al-Ayubi berjaya menyatukan umat islam untuk menawan Baitul Maqdis. Pada 1192 Masihi, Eropah menghantar satu lagi pasukan yang lebih besar untuk menawan kembali Baitul Maqdis, tetapi gagal.

1453 masihi....

Sultan Muhammad Al-Fateh menawan konstatinopel. Baginda berjaya menawanya dalam usia 24 tahun. Bagindalah yang dimaksudkan dalam hadis nabi sebagai sebaik-baik pemimpin dan tenteranya adalah sebaik-baik tentera ketika itu.

Itulah antara sejarah terbesar dalam umat islam. Namun sistem khilafah runtuh pada tahun 1924. Umat-umat islam sedunia seakan-akan kehilangan arah. Sehinggalah ke saat ini.........




"Islam mula tersebar dalam keadaan asing, maka ia akan kembali asing,Maka beruntunglah orang-orang yang asing"(hadis riwayat bukhari)


AKU MELIHAT ORANG-ORANG ISLAM
IBARAT DIGENGGAM BELENGGU ORANG-ORANG KAFIR
AKHIRAT MEREKA LUPUT...DUNIA TERCICIR
BUDAYA JAHIL TIDAK DIAMBIL PEDULI
MELAMPAU-LAMPAU DALAM HIBURAN
KHAYALAN KETERLALUAN
LUAS...LUAS MEMBANJIR
BAGHDAD.....CORDOVA.... ANDALUS....MELAKA....
HILANG....DITELAN ZAMAN
RAMAI ORANG KATA...SEJARAH INI IBARAT PENTAS WAYANG
CERITA-CERITA PANJANG.DIULANG...ULANG KEMBALI
JADI.....TIDAKLAH MUSTAHIL...
UNTUK GILIRAN ISLAM YANG MENDATANG
TAMADUN KITA YANG LAMA DAHULU MENGHILANG
HIDUP SEMULA....KEMBALI SEGAR BUGAR...
TERBENTANG...DI DUNIA YANG LUAS
                                              SAJAK DARI HAMBA ALLAH

 sesungguhnya Allah akan menolong sesiapa yang menolong ugamaNya (ugama Islam) sesungguhnya Allah Maha Kuat, lagi Maha Kuasa (AL HAJJ:40)

 Andainya Allah menolong kamu (tentu sekali) tiada sesiapa dapat mengalahkan kamu dan andainya Dia (Allah) membiarkan kamu, maka siapakah lagi yang mampu menolong kamu sesudah itu? (Oleh yang demikian) orang yang beriman hendaklah bertawakal kepada Allah semata-mata.(ALIMRAN:160)

PERJUANGAN INI BERMULA DENGAN SEORANG
DISAMBUNG PARA SAHABAT
TERSEBAR KE SELURUH DUNIA
UMAYYAH
ABBASIYAH
UTHMANIYAH

di manakah pengganti saidina umar al-khatab?
mana sultan muhammah al fateh alaf 21?
mana penakluk baitul maqdis alaf 21 seperti salahuddin al-ayubi?
di mana wanita-wanita solehah bak saidatina aisyah?
mana pengganti Fatimah Az Zahra'

di bumi baru kita bermula. perjuangan kita untuk agama. umat islam harus bangkit semula. sejarah telah membuktikan ISLAM itu hebat. jangan lupa akan sejarah....belajar melalui sejarah!

those who does'nt remember the past are codemned to repeat it(george santayana)


ARE YOU READY?

INTO THE BATTLEFIELD!

BERMULA DENGAN MATA PENA
MARI KITA MENAKLUK DUNIA


IKHLAS DARI

AMIN REDZUAN
ASSALAMUALAIKUM
PREPARE....GET READY...LET'S MARCH INTO THE BATTLEFIELD

Wednesday, 25 April 2012

Cabaran Selepas Sekolah. Masih Adakah Islam Kita?

Bismillahirrahmanirrahim...dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.. Assalamualaikum Warahmatullah Hiwabarakatuh... Alhamdulillah.. dapat lagi merasa nikmat untuk hidup. pertama sekali ingin diucapkan kata-kata kemaafan akibat sudah terlalu lama tidak meng'update' blog. result spm? ana hanya mampu mengucapkan ALHAMDULILLAH. walau apa pun result yang kita perolehi. ucaplah Alhamdulillah. sentiasa bersangka baik dengan Allah. terima lah dengan hati yang terbuka. insyaAllah Allah akan menganugerahkan lagi result yang power2 kat universiti nanti kalau kita belajar bersyukur. anggaplah A yang anda dapat tu hadiah daripada Allah. biasalah kalau manusia, sentiasa tengok kat B dengan C tu. tak pernah-pernah bersyukur dengan A yang pernah kita dapat kan?
Firman Allah : Maksudnya: “Kalau kamu bersyukur atas nikmat-nikmat-Ku, Aku akan tambah lagi nikmat-nikmat-Ku. Tetapi kalau kamu kufur nikmat, ingatlah sesungguhnya siksa-Ku amat pedih.” (Surah Ibrahim: 7)

Allah ada berfirman di dalam Al Quran: “Sedikit sekali dari hamba-hamba-Ku yang bersyukur.” (Surah As-Saba’: 13)

Baiklah. kembali kepada tajuk di atas. jika antum berada di sekolah sekarang. bagaimanakah kehidupan anda? adakah ia masih sama di rumah? adakah antum masih menjalankan aktiviti-aktiviti rohaniah yang antum selalu lakukan? adakah iman antum semua masih kekal kuat? ana melihat selepas tamatnya SIJIL PELAJARAN MALAYSIA atau SPM. ada sesetengah sahabat-sahabat ana di MUKABUKA menunjukkan BELANG mereka. ada yang sudah mula tidak berpakaian menutup aurat. ada yang sudah mula meletakkan status IN A RELATIONSHIP dengan berani nya. ada yang dahulu merupakan seorang ahli dakwah sekolah, hebat berkata-kata di hadapan khalayak ramai tetapi melakukan perkara yang diperkatakan dahulu. ustaz ana sendiri pernah cakap yang golongan-golongan macam inilah yang akan meng'spoil'kan dakwah islamiyah. mereka yang dahulu yang lantang berkata-kata tetapi akhirnya haprak di pertengahan jalan. 



HIJRAHLAH MENUJU ISLAM SEJATI





apabila keluar nya kita dari PENJARA sekolah, hidup ini terasa bebas. rasa macam tidak terikat dengan mana-mana undang -undang sekolah. kalau dekat sekolah dahulu,wajib sembahyang. tapi sekarang keluar sekolah tiada siapa yang peduli da. kalau kat sekolah dahulu, tak boleh keluar dating ngan awek atau bf. tetapi sekarang, tiada siapa da pun nak tegur. sanggup tu datang naik bas jauh-jauh semata-mata nak jumpa pakwe makwe. rindu la katekan. kalau kat sekolah dahulu, nak main bola pun kene pakai seluar panjang, kalau takde seluar panjang pun seluar tight ada. tapi bila di luar, kadang-kadang pakai boxer pun ada. kalau kat sekolah dahulu, tudung kene labuh. tidak boleh pakai pakaian yang mencolok mata. tapi sekarang....amboih! tu dia haa.. ! tudung singkat.. nampak body shape...baju ketat... fesyen nak yang trend terkini saja. 

Apabila keluar sahaja dari alam persekolahan, kita mesti tahu membawa diri. Mesti bijak merangka masa depan. Jangan merangka masa depan yang tidak pasti seperti merencana cinta dongeng sekolah menengah. Bagi mereka yang mempunyai ilmu-ilmu agama, sebarkan, jangan sesekali disimpan. Bagi mereka yang mempunyai masa lebih, tuntutlah ilmu agama di mana-mana. Jangan sesekali biarkan diri kita hanyut. Mesti selalu di'recharge' iman kita. Mesti ingat tanggungjawab kita sebagai mahasiswa muslim pada masa hadapan. Tanggungjawab kita untuk keluarga,masyarakat dan bangsa. Mari buktikan kemampuan kita sebenar. Bawalah panji-panji islam di mana-mana IPT anda nanti. Tidak kira di dalam ataupun di luar negara, jadilah muslim sejati. Janganlah sesekali lupa diri dan sentiasa ingat setiap yang kita ada semuanya hak milik Allah. Jika anda merupakan seorang pendakwah di sekolah anda dahulu, teruskan perjuangan anda. Gunalah pengalaman anda semua, bersama mencari REDHA ALLAH!! Bersama membantu agama Allah.
ALWAYS REMEMBER ALBAQARAH:286
Allah SWT berfirman, “Sesungguhnya Allah pasti membantu orang yang menolong (agama)-Nya.(ALHAJJ:41)

SEKIAN
KHAS DIBAWAKAN DARI 
KARANGAN SANG PENCINTA
ASSALAMUALAIKUM
=)

Thursday, 15 March 2012

7 PETALA CINTA





bismillahirrahmanirrahim... assalamualaikum warahmatullah hiwabarakatuh.. Alhamdulillah dapat lagi aku menghirup udara segar. musim hujan baru sahaja berlalu dan jangan terkejut sangat lah kalau ipoh banjir pun boleh masuk berita. ketentuan Allah . siapa boleh lawan. oke. hari ni aku nak sebut pasal satu perkataan keramat. mat jiwang dan minah novel tentu sekali menyukai satu perkataan iaitu C.I.N.T.A




ya. cinta itu indah. masakan tidak ramai yang mati kerana cinta. cinta yang tidak tenilai harganya boleh menjadi murah sekiranya manusia tidak menggunakan cinta itu dengan sebaik mungkin. ada yang menjual cintanya kepada nafsu. ada yang menjual cintanya kepada iblis dan syaitan. hakikatnya, cinta itu adalah anugerah Tuhan yang besar. dan bagi mereka yang reti menggunakan cinta itu, mereka akan mendapati suatu kelazatan iaitu kelazatan mencari cinta ALLAH.




bagi mereka yang tidak menggunakan dengan sebaiknya, maka ia akan menghanyutkan manusia ke arah yang salah, ke arah yang tragis, maka berlakulah kes lari dari rumah, kes zina, kes rogol , bunuh dan mcam2 lagi lah.....setelah menyesal akan adalah dialog2 sebegini...




siti: mengapa jadi begini? bukan kah cinta itu indah?




ahmad: argh!! aku xperlukan cinta lg dalam hidop aku!!




cinta akan mengheret insan yang lemah ke lembah kehinaan sekiranya tidak bertapak pada asas yang kukuh. ibarat rumah yang melindungi manusia, jika tapaknya tidak kukuh , maka mati lah manusia yang berada di dalamnya. Begitulah cinta, jika tidak diletakkan atas dasar iman, maka bergantilah cinta yang mahal itu jadi cinta yang murah.




CINTA KEPADA ALLAH MEMBUAHKAN CINTA-CINTA YANG LAIN

kita tanpa cinta dari Allah? apa akan berlaku? kita tanpa cinta rasulullah? tidakkah hidup menjadi kaku? daripada cinta berbuah kasih sayang....daripada cinta Allah itu...kita akan belajar mencinta Rasulullah.. dari cinta Allah......kita akan belajar mencintai ibu bapa nya... dari cinta Allah....kita akan belajar mencitai sahabat2 kita...dari cinta Allah..kita akan belajar mencintai suami isteri kita nanti...insyaAllah....

ingat....jangan kita galak mencari cinta yang lain melainkan cinta Allah...kerana cinta Allah sajalah yang membawa kepada kebahagiaan...dunia dan akhirat...ya... ada sesetengah manusia yang suke dok cari cinta lelaki soleh....perempuan solehah...tapi hakikatnya..?? dia sendiri un solat tinggal... quran tah kat mana letak nya? inilah golongan yang melebihkan cinta manusia dari cinta Allah...

ada satu dialog aku nak kongsi...

siti: makk!! macam mane nak cari lelaki soleh ea? nak kahwin ngan laki soleh lah...
mak: kamu siti....kalo nak sangat cari lelaki soleh...pastikan kamu tuh perempuan solehah..

(Lazimnya) perempuan-perempuan yang jahat adalah untuk lelaki-lelaki yang jahat, dan lelaki-lelaki yang jahat untuk perempuan-perempuan yang jahat dan (sebaliknya) perempuan-perempuan yang baik untuk lelaki-lelaki yang baik, dan lelaki-lelaki yang baik untuk perempuan- perempuan yang baik. Mereka (yang baik) itu adalah bersih dari (tuduhan buruk) yang dikatakan oleh orang- orang (yang jahat) mereka (yang baik) itu akan beroleh pengampunan (dari Allah) dan pengurniaan yang mulia.(ANNUR:26)
   
justeru itu...lebihkan lah cinta Allah...jangan fikirkan cinta manusia...jangan fikirkan darjat kita antara2 manusia.. tapi fikirkan darjat kita dengan Allah...? adakah Allah menyayangi anda? tidak mahukah kita cinta Allah? adakah cinta kepada manusia itu lebih bernilai? tidak mahukah kita kelazatan menjadi HAMBA?








BAK KATA HILAL ASYRAF.... MARI MENJADI HAMBA






cinta yang sebenar bahagianya melangkau akhirat...kekal tidak hancur dibawa IZRAIL....cinta sebenarnya terlalu mahal harganya kerana maut sekalipun tidak boleh meragutnya...bahkan cinta itu boleh menembusi alam barzakh...seterusnya mencari tuannya di padang masyar...dan membantu tuannya merentas sirat serta bersama-sama tuannya di dalam syurga selama-lamanya...nah! mana mungkin cinta itu murah kalau cinta itu sendiri boleh membawa kita ke syurga.




carilah cinta hakiki....jangan dicari cinta yang murah cinta duniawi...serikan hidup kita dengan cinta yang mahal..bukan cinta yang murah...

SEKIAN
PEACE :)
AMIN REDZUAN
THE KRIKIKERS SELAMANYA

Wednesday, 7 March 2012

TOLONG JAGA TEPI KAIN SAYA





BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM... assalamualaikum warahmatullah hiwabarakatuh... Alhamdulillah... dapat lagi menghirup udara Allah yang segar lagi percuma ini... yeah.. memang percuma tapi Allah nk kita laksanakan satu perkara bagi membalas pemberian Allah ini iaitu.... BERIBADAT KEPADA ALLAH...


FIRMAN ALLAH S.W.T.



“Tidak Aku (Allah) jadikan jin dan manusia melainkan untuk mengabdikan diri kepada-Ku.” - Surah az-Zariyat: ayat 56



suda terang lagi bersuluh...memang kita diciptakan untuk mengabdikan diri kepada Allah...tapi apa yang kita lihat ialah ramai manusia mengabdikan diri kepada nafsu... dosa melimpah ruah... ya.. semua manusia pernah melakukan dosa tapi sebaik2 nya manusia itu bertaubat... hari ini aku nak sentuh pasal satu ayat yang selalu digunakan naqib-naqib aku time kat izzuddin dulu... ayat tuh sebelum ayat yg di atas...


FIRMAN ALLAH S.W.T.
Dan tetap tekunlah engkau memberi peringatan, kerana sesungguhnya peringatan itu mendatangkan faedah kepada orang-orang yang beriman.(adzariyat:55)


memberi peringatan...itulah yang Allah mahukan... kita senantiasa meberi peringatan antara satu sama lain... seperti yang kita tahu manusia itu tidak akan tetinggal dari sifat LUPA.. manusia dalam bahasa arab ialah INSAN... berasal dari perkataan NISYAN yang bermaksud LUPA.... apabila kita terlupa.. mestilah ada seorang perlu mengingatkan.. tetapi... masalah masyarakat islam kat malaysia ni sekarang ialah mereka TIDAK SUKA MENJAGA TEPI KAIN ORANG LAIN..... menggunakan alasan..


joyah : alah..kubur lain2... nak buat ape aku peringat...


azman: buang masa aku je..lantak die lah nk wat ape un... bkn aku un kene seksa..


julia: kalo tegur nanti..kata aku busy body plak... tak pasal-pasal nanti gaduh pula...


jangan nak wat muke terkejot sangat lah kalau anda semua tak pernah dengar dialog-dialog di atas... tidak 'menjaga tepi kain orang ' ialah amalan islam yang SALAH dan boleh dibidas sama sekali dengan firman Allah di bawah...


Dan hendaklah ada di antara kamu satu puak yang menyeru (berdakwah) kepada kebajikan (mengembangkan Islam), dan menyuruh berbuat segala perkara yang baik, serta melarang daripada segala yang salah (buruk dan keji). Dan mereka yang bersifat demikian ialah orang-orang yang berjaya.(ALIMRAN:104)


Memberi peringatan atau dalam erti kata lain menjaga tepi kain orang itu sendiri ialah perintah dari Allah... jadi  apabila anda ditegur.. didakwah... anda jangan maki hamun dan mengeluarkan kata-kata kesat... dan yang paling panas ialah menggunakan perkataan 'BAJET APE ENTAH NAK TEGUR AKU'...


anda kena lah faham..kalau ada seorang sahabat tu memberi peringatan kepada kita..... kita kene terima .. sebab ape?? sebab dah memang itu perintah dari Allah laaa..... dialog yang selalu keluar dari manusia yang belum mendapat hidayah ialah....


ahmad: kau jangan nak tunjuk baik sangat lah... perangai un tak berape betol lg.. nak tegor2 orang. ptuih!


mohamad: eleh...tegor orang konon... ingat nanti kubur lain2... pandai2 lah aku bertaubat nanti..


siti: betolkan diri dulu baru tegor orang...kaw ingat kaw blaja agama kaw hebad??


anda pernah dengar dialog2 di atas? aku pun da biasa dengar...dan alasan yang tidak asing lagi ialah mengatakan patutnya yang menegur dia tuh orang nye baik... bak malaikat... takkan ada dosa langsung..


KALAU NAK TUNGGU ORANG TARAF NABI TEGUR...MEMANG SAMPAI KIAMAT DAKWAH TAK JALAN

bak kata saidina Ali....jangan lihat siapa yang menegur...lihat apa yang ditegur...

tapi kalau kome da tegor 2uh...jangan lah plak kome yang buat...tu namenye HANGAT2 TAHI AYAM...

FIRMAN ALLAH S.W.T.


Wahai orang-orang yang beriman! Mengapa kamu memperkatakan apa yang kamu tidak melakukannya!(ASSOF:2)

Amat besar kebenciannya di sisi Allah – kamu memperkatakan sesuatu yang kamu tidak melakukannya.
(ASSOF:3)


aku tak cakap....ALLAH. yang cakap...so cmne nak dakwah secara efektif nieh? bila kite berdakwah.... atau peringat orang lain...niatkan dalam hati... 'teguran ini buat sahabatku dan diriku'...insyaAllah ade berkatnya.. pahala nya... wallahua'lam... aku un tak tahu bapa byak,,tu sume Allah nye hak.. :)


JADI SAHABAT-SAHABAT
MARI SAMA- SAMA PERINGAT
KIAMAT DAH DEKAT
MAUT BILA-BILA BOLEH DAPAT
SUDAHKAH ANDA BERTAUBAT
ASSALAMUALAIKUM... 

PEACE FORM ME :)