Saturday, 28 January 2012

TiPs2 Blaja Menurut AlQuran!

Bismillahirrahmanirrahim....
in the name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful..
Assalamualaikum....ape habaq??? ana kat dpan PC nie sehat je..Alhamdulillah...in the pink of health!!
Alhamdulillah....fuh...dpat lagi la aq taip kompputer nie haaa... da lame rasenye tak tules blog... mintak maap lah...bukannye malas ke ape...cume sebok sket...(ntah sebok sbb pe ntah).... selepas membersihkan sawang2 yang ade kat blog nieh...ana un rase nk menulis blog lah malam nieh... esok...dak2 skolah asrama nak balek asrama da an....so..aq tujukan khas blog nie pada budak2 sekolah lah... terutamanya yang nak ambik SPM taun nieh yeeee!!! Ha...!! arini ana nak bagi sket tips2 blaja...tapi.....tips2 nie bukan nye ana sebat kat buku2 majalah ke ape...tapi... ana rujuk kat Al Quran Al Karim....Haaa..!!! tgk 2uh...Al Quran....!! ye...kitab suci kite sebenarnye ade bnde2 nie...tapi kite x sempat tgk an.... jom kite saksikan..........


FIRMAN ALLAH S.W.T.

"Sesungguhnya berjayalah orang-orang yang beriman." [23:1]"iaitu orang-orang yang khusyuk dalam solatnya." [23:2]


TIPS PERTAMA


dalam melakukan sesuatu perkara....kite hendaklah khusyuk melakukannya.... bukan wat sambil lewa je.....insyaAllah berjaye la kite mencapai kejayaan...kalo kite tgk balek...iman dan berjaya disebut dlam satu ayat maka IMAN lah faktor utama kejayaan!!

FIRMAN ALLAH S.W.T.
17:41. Dan sesungguhnya dalam Al Qur’an ini Kami telah ulang-ulangi (peringatan-peringatan), agar mereka selalu ingat. Dan ulangan peringatan itu tidak lain hanyalah menambah mereka lari (dari kebenaran).


TIPS KEDUA


tips yang ada dalam ayat di atas ialah kita hendaklah mengulangkaji pelajaran agar nnti senang la kite ingat an.... waahh!! teruje tak?? yee.....kalo x ulang kaji peljaran smpai bila nak berjaye yop!???!
Allah sendiri suh kite ulang kaji pelajaran an...supaya kita x lari dr kebenaran... dan nnti senang lah jawab soklan2..kowt2 ade sahabat2 tanya ka...xdelah kite dok bagi ajaran sesat kat depa an..HUHU

FIRMAN ALLAH S.W.T.



Dan tidaklah Kami mengutus Rasul-rasul sebelummu (wahai Muhammad), melainkan dari kalangan orang-orang lelaki, yang Kami wahyukan kepada mereka. Oleh itu bertanyalah kamu (wahai golongan musyrik) kepada orang-orang yang berpengetahuan ugama jika kamu tidak mengetahui.(ANNAHL:43)
   

TIPS KETIGA


hmmmm...agak2nye....ape mesej yang cube disampaikan ayat di atas ye??? haaa.... kite hendaklah bertanyakan pade org yang lebih pandai....ye.... bnde nie la yang agak susah sket la org nak wat... usually mereka akan merase segan tahap gaban nk tnye kat org pandai...HOHO.....nk tnye kat cekgu la yang plg segan an?? aq un same lah.... hoho...tape2...next time aq akan tanya la org yg pandai2... idak la aq dok bodoh sombong ja...hi3

FIRMAN ALLAH S.W.T.



“Hai orang-orang yang beriman, bersiap siagalah kalian, dan majulah (ke medan pertempuran) berkelompok-kelompok, atau majulah bersama-sama “!(ANNISA':71)

TIPS KEEMPAT

sbenanye ayat nie menerangkan ttg sifat bekerjasama......dalam peperangan kite tak boleh pegi sorang2 an?? kene pegi dlam satu kelompok....samelah mcm belajar....xboleh lah belajar sorang2.... kene la studi group sahabat2 sekalian...kalo studi sorg...ape yang hgpa dapat?? aq un tak bole... aiceh!! so...studi dalam jemaah 2 la yang terbaek... mungkin ade yang jenis studi sorg2  an?? aq un kadang2 suke studi sorg2 sebab aq suke kan ketenangan... tapi sbenanye...tu x brape nak bek sgt.. at least studi berdua lah....itu un da ckop bgos...!!

FIRMAN ALLAH S.W.T.



Dan bahawa sesungguhnya tidak ada (balasan) bagi seseorang melainkan (balasan) apa yang di usahakannya(ANNAJM:39)

TIPS KELIMA


the last tips and aq rase nieh la tips yang paling penting dalam pelajaran....BERUSAHA.... insyaAllah kite akan dpat hasilnye....bak kate pepatah arab...man jadda wajada...waman zara'a hasoda... brg siapa yang berusaha,...dielah yang akan dpat hasilnye....brgsiapa yang bercucuk tanam...maka dialah yang akan dpat tuaian nye.. tawakkal lah pade Allah atas sume usaha kite dan insyaAllah..kite akan berjaya...





Alhamdulillah....habis gak blog aku nie yee..
so mari sahabat2 handai...kite berusaha lah...
kearah kejayaan...
HAIYA 'ALAL FALAH
wassalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh
(^_^)


Friday, 20 January 2012

Hidayah Milik Allah...

Bismillahirrahmanirrahim......
In the Name of Allah The most Gracious and The Most Merciful...
Alhamdulillah....dpat lagi aq menghirup udara yang sejuk nie.... byk btol oxygen...haha.. biaselaa. musim ujan la katekan.....dok umah un xleh nak kuor main bola selalu sbb dok ujan je... xpe... aq x marah un hujan 2 sbb setiap titik hujan tu dtgnye dr Allah S.W.T....rezeki 2uh.... Alhamdulillah...


FIRMAN ALLAH S.W.T.....


Sesungguhnya engkau (wahai Muhammad) tidak berkuasa memberi hidayah pertunjuk kepada sesiapa yang engkau kasihi (supaya ia menerima Islam), tetapi Allah jualah yang berkuasa memberi hidayah pertunjuk kepada sesiapa yang dikehendakkiNya (menurut undang-undang peraturanNya) dan Dialah jua yang lebih mengetahui akan orang-orang yang (ada persediaan untuk) mendapat hidayah pertunjuk (kepada memeluk Islam).(AL QASAS:56)






apa yang Allah cube smpaikan dr ayat di atas aialah.... hnya Allah yang Berkehendak untuk menentukan siape yang mendapat hidayahnye... Allah sendiri mengatakan pade nabi yang Nabi Muhammad S.A.W. sendiri un x boleh mmberi hidayah kepada umatnye... walaopun Baginda ialah Kekasih yang Maha Esa.. SUBHANALLAH.... kite sbg muslim spatotnye berusaha untuk mencari hidayah Allah.... bab2 hidayah xbole la tawakkal je sbb hanye sesetengah org terpilih saje boleh mendapat hidayah Allah tanpe berusaha BIZZNILLAH...






aq ade terdengar satu kesah dr mmbe aq yang berbunyi begini......


kesah ini tentang seorang pendobi yang duduk di amerika syarikat.... pada suatu hari...sedang die membasoh baju2 yang dihantar... die menjumpai seluar dalam yang lain dr yang lain....(mesti trtanye2 an?)... 


pendobi: ape pasal seluar dalam nie pelik erk? slalu nye sluar dalam yg aq bsoh  bau hancing je tp yang nie  xde la bau un.....bau wangi adela......kalo aq pkai balek la nie...(yg last 2uh aq tambah)


lalu...si pendobi un berusaha untuk mencari siapakah empunya seluar dalam tersebut sebab nak tahu sgt kenape seluar dalam nye x bau hancing langsung....stelah menyiasat... die mendapati seluar dalam itu kepunyaan seorang muslim yang duduk dkat2 ngan area ctu... 


pendobi: saye nak tanye satu bende..


muslim: ye ape die?


pendobi: aritu saye ade cuci sluar dalam awak....(skema nye ayat)


muslim: ye kenape? ade msalah ke?


pendobi: x...cume saye pelik kenape sluar dlam awk x berbau hancing... boleh saye taw kenape?


muslim: ouh.... mungkin sbb saye berinstinjak..


pendobi: instinjak? ape mende 2uh?


muslim: Pengertian istinjak ialah membersihkan qubul (kemaluan hadapan) dan dubur (kemaluan belakang) dengan menggunakan air atau benda-benda kesat sehingga bersih dan suci


pendobi: bagosnye? saye x penah buat cmtuh....sye dididik un bsoh berak je...kencing 2uh kdg2 sye x basoh 2un


muslim: agame islam sgt menitikberatkan ttg kebersihan... sebab itu kalo kamu ingin beribadat... kami akan bersuci yakni dgn berwuduk...


pendobi: wah...bgosnye agama islam.. ape yg mereka katekan islam ini adalah agame pengganas...


muslim: kami bukan agame pengganas.. islam sndiri brmaksud selamat.... kami hidup hnye dalam     aman damai


pendobi: sye berase tertarik untuk msok agame islam... beritahulah sye bgaimana??


muslim: masyaAllah.....


NOTE: kisah ini kisah benar...seperti yg diceritakan sahabat saye...ahmad syahmiy ahmad nasfy


lihatlah.....ini lah bukti kekuasaan Allah S.W.T......hnye disebabkan istinjak shj die suda tertarek dgn agama islam... inilah yang dimaksudkan dalam surah alqasas ayat 56...masyaAllah....smoge kite umat2 islam akan terbukak hati kite untuk menerima hidayah Allah S.W.T... inysaAllah....kdg2 ade terjadi kes sebegini..


muslimah: hmmmm...xnak lar pkai tudung... aq x dpat hidayah lagi lah...


muslim: mlas aq nk pi sembahyang jumaat.....tggu hidayah dtg bru aku pegi...


NOTE: JGN CONTOHI PELAKU DI ATAS....


Hidayah bukan dtg dgn sendiri...tapi perlu dicari....


FIRMAN ALLAH S.W.T


"Barang siapa dibiarkan sesat oleh Allah, maka tidak ada yg mampu memberi petunjuk. Allah membiarkannya terombang-ambing dlm kesesatan" Al-A'raf:186




FIKIR-FIKIRKANLAH WAHAI SAHABAT....

ASSALAMUALAIKUM..

(^_^)

Tuesday, 17 January 2012

Mari Jadi Muslim Super!!! Stabil Ilmu Dunia Akhirat!!

Bismillahirrahmanirrahim......
assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh..
fiz skali nk ucap thnkz sbb sudi bace post nie...
Alhamdulillah...dpat lagi aq hidup kat bumi yang indah...
sesungguhnya Dia memang Maha Pencipta yang Agung..
Kalo x kerana die...kite sume x mgkin wujud dlm dunia nie..
oke2...ape habaq?? aq arap org yg bce post nie Alhamdulillah sehat walafiat!!

FIRMAN ALLAH S.W.T.

    
"Dan tuntutlah dengan harta kekayaan yang telah dikurniakan Allah kepadamu akan pahala dan kebahagiaan hari akhirat dan janganlah engkau melupakan bahagianmu (keperluan dan bekalanmu) dari dunia dan berbuat baiklah (kepada hamba-hamba Allah) sebagaimana Allah berbuat baik kepadamu (dengan pemberian nikmatNya yang melimpah-limpah) dan janganlah engkau melakukan kerosakan di muka bumi sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang berbuat kerosakan".
   
ALQASAS:77

oke...sbenanye... ape yg cuba Allah smpaikan dlm ayat di ats....
sbenanye.. Allah nk ckp jgn lah kita dok bumi nie keja akhirat sahaje..
tapi kite kenalah seimbang dunia akhirat.....
jgan dok ibadah saje...
kite nie manusia bkn malaikat.....
kite juga ad keperluan dlm dunia nie..
bkn stakat beribadat pada Allah tetapi memenuhi keperluan hidup masing2...
pelbagai care kita boleh capai kemajuan dunia dan akhirat....


kalo dalam pelajaran....
kita jgn la plak dok pulun je addmath(aq un slalu fail)...
fizik...kimia n biology sahaje..
dlam mase yang sme hendaklah kite mendalami ilmu2 agame..
tauhid(yang paling penting..)
tasawwuf dan ilmu fiqh....

bak kate ustaz aq...
ilmu tauhid itu ilmu untuk mengenal Allah..
ilmu tasawuf adalah cara untuk memurnikan hati drpd nafsu..
dan ilmu fiqh...care yg sempurna untuk kite beribadat pade Allah..

ade jgak golongan yang tak suke ilmu2 sains nie..
padahal islam sbenanye menggalakkan kita blaja sains dan matematik..
kalo dirujuk Al Quran Al Karim..
trdapat byk ayat2 dlm Quran yang berkaitan ngan sains...
tetapi...mereka katekan fizik...admath...chemistry...sumenye sekular!
ate kalo sume sekular...bingung la umat islam dalam dunia niee...
smpai bila umat islam nk maju...DUNIA SEKARANG SUDA MODEN
SO...PANDANGLAH KE DEPAN...

dialog begini mungkin akan berlaku pada anda....

muhammad : ahhh...nk wat pe studi pendidikan islam...

admath lg penting..xdela dok fail ja..(bkn aq ye)

nur : pi mampuih la admath sume...chemist un tak ape2 ntah... bek aq studi Quran Sunnah je..

ahmad : malas tol lah aq nk studi syariah nie.. bkn bwk manfaat un.. baek aq gi studi bio...

TAPI CONTOHI MAMAT DI BAWAH..

amin : Alhamudillah.. teknologi kejuruteraan da pulun.. lepas nieh studi pendidikan islam plak.. bru balance!

marilah kawan2 sekalian...
jgn dok tinggal ilmu agame...bwk ilmu sains..
jgn dok tinggal ilmu sains smpai hnye tggal ilmu agame..
mari bersame jadi MUSLIM SUPER!

lg 10 taun...bkal lahirnya..
USTAZ ENGINEER

USTAZ DOKTOR
USTAZ DENTIST
INSYAALLAH...

wallahua'lam...wassalam...peace :)

kite cube kalahkan STEVE JOBS ye...

Monday, 16 January 2012

Islam Kesuluruhan Menjadi Pegangan...

Bismillahirrahmanirrahim... assalamualaikum warahmatullah hiwabarakatuh kepada yang sudi baca post ni... Alhamdulillah.. Dapat lagi menghirup udara yang segar lg sejuk nieh(gaye cam kat London je).. Fiz skali nk ckp yang aq da lame x blogging...sebok nye pasal.... psl driving school... bapak la.. aq cuak gila la time fiz2 pgg stereng 2uh.. cina tu plak da maen psiko ngan aq... rase nak PANG! je....hehehe.. oke2...aq nak ckp pasal umat islam zaman skang nie....


FIRMAN ALLAH S.W.T


“Hai orang-orang yang beriman, masuklah kamu ke dalam Islam keseluruhan, dan janganlah kamu turut langkah-langkah syaitan. Sesungguhnya syaitan itu musuh yang nyata bagimu”. (Surah al-Baqarah, 2:208)


maksud ayat di atas ialah kite sbg umat islam hendak lah berserah diri pade Allah dlm sume jenis aspek..... bkn hanye dlm ibadah saje...tp sume lah... care mkn..... tutup aurat.. x mengumpat.... bak kate ustaz aq.. kite kene jage siqqah kite antare satu sme laen.. 








amende siqqah tuh???? siqqah yg aq blaja ialah kepercayaan org trhadap diri kite... n ustaz aq ade ckp yg siqqah sorg lelaki akan padam kalo die berhubungan ngan wanita....psl bnde nieh aq nk bncang dlm blog aq yg akan dtg...


Allah da tetapkan dlm Al Quran supaya meletakkan hidup kite berasaskan Al Quran da As Sunnah..... tp skang nie... ade yg ambek bab2 solat n ibadah je dr Quran...tp dlm pergaulan... aurat... asyik nk ekot artis je ngan fesyen terkini... pkai suar pendek pi jusco... maen bola un pkai sluar atas lutut... sluar tight  xde ke... same la kalo kite pkai baju ketat2.. pi umah org mengumpat... mencela sane cni... tp bile tegor gune alasan yang same... " LANTAK AQ LA NAK WAT APE UN.. JANJI AQ SEMBAHYANG SUDA"


Org yg beragama secara keseluruhannya, dalam pelbagai aspek kehidupannya selalu akan merujuk kepada rujukan yang utama (perlembagaan) yakni al-Quran dan As Sunnah. Kerana dengan merujuk dan berpandukan kepada dua perkara ini kehidupan akan selamat dan sejahtera. Hidup ini secara peribadinya sentiasa diwarnai dengan hiasan akhlak islami yang meyantuni perilaku al-Quran.








Fikiran, perasaan yang ada dalam diri, keinginan, tekad, semangat, tutur kata dan perbuatan selalu diusahakan agar tidak terkeluar landasan dari rel yang telah ditetapkan Allah SWT dan Rasul-Nya. Maka dengan itu, hati akan menjadi tenang serta jiwa dan juga fikiran akan beroleh kebahagiaan, ini adalah hasil dari mentaati dan bertaqwa kepada Allah SWT semata-mata. Oleh yang demikian, marilah kita tumpukan perhatian kepada amalan untuk mentaati Allah SWT selama-lamanya, insyaAllah kita akan berjaya.








Mungkin ade yg amek remeh dlm hukum halam agama islam... misalnye spt di bwh


abu: hek eleh... ape feel maen bola sluar pnjg.. CR un pkai suar pendek jaa..


siti : kolot ape pkai tudung labuh....bikin panas jee... skang musim panas pkai skirt ngan baju t - shirt ckp lah..


ali: lantak la ape org nk kate...biar la aq kapel un....bkn kaco idop kome un... asal aq smbhyg lima waktu suda..


NOTA..: JGN CONTOHI ORG2 DI ATAS...


mungkin mereka katekan mereka umat islam sejati... sbb mereka kate da jlnkan tggjwb islam... da pose blan ramadhan.. da smbhyg 5 waktu... da pi haji... tp kalo still wat kemungkaran.. x kemane lah sume 2... mari same2 mnjadi islam kesuluruhannye... insyaAllah sume dpat manfaatnye...








akhir skali dr aq.... wassalam.. peace from me :)