Sunday, 25 December 2011

TuDuNG SKaNg SuDa MoDeN :)

Assalamualaikum sekalian alam...syukur kepada Allah aku masih lg dpat menghirup udara yang segar.. Terasa pelik lak intro aq cmnieh...ade sebabnyee..... kali ini entah kenapa aq terasa bersyukur sebab masih diberi peluang oleh Allah untuk berubah... seriously.. aq nieh asalnye tak lah baek sgt.. walaopun ade yg ckp aq nie bajet la.. ape la..tp siyes aq nk cube berubah menjadi hamba Allah yg lebih taat... mak aku slalu pesan "Amin!!! jgn lupe solat, bnde 2 yg akan ditanya dlm kubor nnti...mak syg amin"... Nasehat tu akan amin pegang mak smpai amin mati.. AMIN SAYANG MAK... 

Pada era globalisasi ni(da rupe esei BM) aq dok tgk byk sgt fesyen2 tudung yg pelik2 dan yang paling penting x ekot langsung syiar islam... Aq bukan nak ckap ape lah... Bukannya aq nak sakitkan hati seseorang or nak MENCAPAP.... mari kite lihat sat ape jenis2 tudung skang nie... jeng3!!
.



TUDUNG NASI LEMAK

  



TUDUNG BUKIT

          



TUDUNG SARUNG NANGKA

 ...
TUDUNG ALIEN AKA BONGGOL UNTA

 



TUDUNG DATO'

 

nie lah realiti masyarakat skang...tudung da rupe fesyen ape ntah....RUJUK DI ATAS...
aku bukannye nak kutok ke ape...tp tudung2 di atas mmg DILARANG sebab ape??? sbb x mengikot ape yg islam ajar...
 FIRMAN ALLAH SWT...

"katakanlah kepada wanita yang beriman: hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang(biasa) nampak daripadanya. dan hendaklah mereka menutupkan kain kudung ke dadanya..."


bila kita lihat dalam ayat ini, jelas menunjukkan perempuan wajib melabuhkan tudungnya hingga ke paras dada.

namun, apa yang terjadi sekarang ini, ramai perempuan yang memakai tudung tetapi masih jarang, tidak menutup dada, dan terlalu pendek(mangsa fesyen)...
fikir-fikirkanlah, anda bertudung kerana siapa, 
jika kerana ALLAH, maka ikutlah seperti yang telah ditetapkan dalam Islam,
x rugi apa-apapun, malahan diri kita terlindung dan terpelihara....

so, JGN malu nk bertudung labuh kat public sbb itu yg digalakkan dlm umat islam skang...

firman Allah dalam surah al-ahzab-ayat 59:



Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar); cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani. 

STYLE2 TUDUNG LAEN(COPY KAT INTERNET)


            


tudung ni pulak mmg biase...makcik2 nak pi sebeleh umah ..kuar2 jalan2..tudung bawal katanya...ujung tudung selempang kiri dan kanan..siap...pantas....



ade satu masa tudung corak2 cam ni mmg populer...ape lagi amik tudung ikat ke ..ala2 mudah dan cepat...so makcik2...paling sesuai ketika hendak kepasar dan mengumpat dengan jiran sebelah...



ha macam ni pun ade..anak tudung ko terkeluar...kadang tu sampai tutup kening....ni ala2 x nak bagi nampak anak rambut katanya....ni yang menekankan penutupan aurat ni...

tudung mmg populer tahun 80an..tudung cikgu bedah katanya...ikat belakang...jalannnn...lalalala

bila dah masuk2 tahun 2000 tu..mula tudung wardina katanya...ikat..gulung2 kat kepala..nahhh sepit tepi muka..siap...wardina x muka akak?...



then kuar pulak tudung kain jersi..ala2 getah..ko sarung je..siap...mudah cepat....macam2 kaler ade...pelangi..tompok2..ko cakap je...(dah macam jep sepah dah akak)

di gabungkan pulak dengan tudung lain..nampak kelainnan katanya...variasi katanya...yer kerr...


ni tudung ala2 mak datin...bagi nampak rambut...ala2 kelas tanya..bagi nampak remos....jambul...ko mampu?



pernah nampak orang pakai tudung cam ni?...ni ala2 fesyen penjual kain orang kampuchia...meniaga katanya ..panas...bagi nampak telinga..senang nak tawar menawar harga kain...bagi jelas dengor...





NILAH TUDUNG YANG PATOT DICONTOHI...




FIKIR2 KANLAH WAHAI TEMAN.. :)
kan nampak manis bertudung labuh.......aq suke!

Friday, 23 December 2011

MeMbuaT PaHaLa MeLaLui MuKaBuKu




Assalamualaikum...pembuka bicara.....moga sahabat sehat sejahtera...jangan hanya dtg saje...share rmai2... insyaAllah sume dpt manfaatnye....


Facebook ialah sebuah tapak web rangkaian sosial yang dikendali dan dimiliki secara persendirian oleh Facebook, Inc. Sejak 2006, sesiapa yang berumur 13 tahun ke atas dan memiliki alamat e-mel yang sah boleh menjadi pengguna Facebook. Facebook lebih menyasarkan golongan belia berbanding dewasa.


Pengguna boleh menambah rakan dan saling menghantar mesej, serta mengemaskini profil peribadi mereka sebagai makluman kepada rakan-rakan. Selain itu, pengguna juga boleh menyertai rangkaian yang dianjurkan oleh tempat kerja, sekolah, atau kolej.


Nama Facebook berasal daripada timangan yang digunakan untuk buku-buku yang diserahkan oleh pihak pentadbiran universiti kepada para penuntut pada permulaan tahun akademik di Amerika Syarikat dengan tujuan membantu penuntut saling mengenali.


Facebook diasaskan oleh Mark Zuckerberg bersama teman-teman sebiliknya dan rakan-rakan sekursus sains komputer Eduardo Saverin, Dustin Moskovitz dan Chris Hughes. Pada mulanya, keahlian tapak web ini terhad kepada penuntut Harvard, tetapi kemudian beransur-ansur diperluaskan kepada kolej-kolej lain di kawasan Boston, Ivy League, dan Universiti Stanford.


Selepas itu, Facebook berkembang lagi untuk merangkumi mana-mana pelajar universiti, kemudian pelajar sekolah tinggi, dan akhirnya, sesiapa sahaja yang berumur 13 ke atas. Kini, tapak web ini dianggotai oleh lebih 400 juta pengguna aktif seluruh dunia.


Daripada Jabir bin Abdillah, Rasulullah S.A.W bersabda:


سَلُوا اللَّهَ عِلْمًا نَافِعًا ، وَاسْتَعِيذُوا بِاللَّهِ مِنْ عِلْمٍ لا يَنْفَعُ 
Maksudnya: "Mohonlah kepada Allah ilmu yang bermanfaat, dan berlindunglah dengan Allah daripada ilmu yang tidak bermanfaat" 


Hadis ini diriwayatkan oleh Ibn Abi Syaibah dalam al-Musannaf, Abdun bin Humaid dalam al-Musnad, al-Fakihi dalam Fawaid Abi Muhammad al-Fakihi.


Meraih Pahala Bersama Facebook


Tajuk ini bukanlah menggalakkan kita terus berfacebook kerana termotivasi dengan terma 'pahala'. Ia cuma sebagai pendorong kepada kita untuk memanfaatkan masa yang terluang semasa berfacebook untuk memperoleh pahala dari-Nya.


1. Facebook Chat


Berbual menggunakan Facebook Chat sememangnya menyeronokkan. Sahabat yang jauh, terasa dekat. Masa yang lama, terasa singkat. Tambahan pula dengan adanya video call, seakan 'melekat' batang tubuh di hadapan komputer. Lepas seorang, seorang lagi. Hingga larut malam.


Adalah lebih baik jika chatting itu terisi dengan perkongsian ilmu yang bermanfaat. Boleh jadi ia perbincangan masalah dalam pembelajaran, perbincangan isu-isu agama ataupun sekadar bualan bagi mengeratkan ukhwah.




2. Status


Terkadang rasa lucu, geram, keliru, hairan dan seronok melihat ragam status rakan-rakan Facebook setiap hari. Ada yang jenis update status setiap jam. Ada yang suka meluahkan perasaan selepas putus cinta. Ada yang meluahkan kemarahan di Facebook.


Tidak kurang juga ada yang bergaduh, saling perli-memerli (sempat lagi tag 'musuhnya'). Bagi yang membaca status, jari-jemari ligat menekan 'like'. Ada juga yang menulis status dan mengharapkan 'like' yang banyak.  'Like' yang banyak mungkin satu kepuasan buat dirinya.


Tulislah status yang bermanfaat, diletakkan link ceramah agama dari Youtube, ataupun sekurang-kurangnya video-video menarik lucu dan berunsur nasihat dari blogger terkenal Malaysia seperti Mat Luthfi, Anwar Hadi atau Aiman Azlan .


Boleh juga diupload gambar-gambar bermanfaat, design testi yang menarik dari ILuvIslam, lukisan dari Rusydee Artz, komik Islamik dari MFR Studio dan juga Komik Dakwah Online.






3. Group


Kadangkala, aplikasi group ini agak menyerabutkan. Apabila semuanya serba mudah di dalam Facebook ini, maka makin ramai yang membuat group. Lalu di add masuk ramai orang ke dalamnya. Kadangkala, tidak pernah diminta untuk masuk ke group itu, tahu-tahu sudah di add masuk.


Bagi saya sendiri, saya buangkan sahaja group-group yang tidak membawa manfaat dan sertai group yang bermanfaat. Cuba turut serta dalam perbincangan group dan lontarkan pandangan, ilmu mahupun komen anda.


Usah sekadar menjadi 'silent reader' kerana kadangkala kefahaman kita terhadap sesuatu isu mungkin tersasar dari maksud sebenar. Jadi, dengan mengemukakan pandangan atau komen, kefahaman anda mungkin lebih jelas.






4. Share


Gunakan kemudahan share untuk berkongsi notes dan status rakan-rakan yang bermanfaat. Adalah lebih baik dikongsi status ilmuan-ilmuan agama kita seperti Ustaz Zaharuddin, Ustaz Hasrizal, dan Ustaz Azhar Idrus atau status motivasi dari Prof. Dr. Muhaya, Wardina Safiyyah dan lain-lain (sekadar menyebut beberapa nama).


5. Notes


Kemudahan aplikasi Notes di Facebook wajar diguna sebaiknya untuk dakwah. Apa sahaja yang anda peroleh dari pembacaan anda, ringkaskan dan letak di Notes kemudian tag seramai mungkin rakan-rakan anda.


Kita sudah ada majalah Solusi, Tarbawi, GenQ, Fardu Ain, Majalah i, Q & A, dan lain-lain. Malaysia sudah 'kebanjiran' dengan majalah-majalah agama. Manfaatkannya untuk mengutip dan menyebarkan seberapa banyak mutiara ilmu di dalamnya.


Apa yang penting, pastikan apa yang anda peroleh dari pembacaan anda perlu dari sumber yang tepat dan bukannya mesej berantai, risalah-risalah yang entah dari mana sumbernya, dan emel yang tiada asasnya. Tidak pasti? Rujuklah individu yang lebih arif.


Firman Allah S.W.T:


"Bertanyalah kepada yang mengetahui jika kamu tidak mengetahui" (Surah an-Nahl ayat 43)


Penutup


Mudahnya mendapat manfaat dan pahala dari Facebook. Ingatlah, Facebook bukanlah segala-galanya dalam hidup anda namun segala-galanya dalam hidup anda boleh menjadi lebih bermakna dengan manfaat dari Facebook.


Bahagi masa anda dengan sebaiknya apatah lagi jika anda masih bergelar penuntut ilmu. Semoga manfaat yang kita peroleh, mampu menjadi bekal kita di sana nanti. Wallahualam.


AMIN YA RABBAL 'ALAMIN

Sunday, 18 December 2011

 kebelakangan ni, ramai rakan di facebook kongsi pautan pasal Persatuan Melayu Murtad (PMM) yg diluluskan.. reaksi ku utk rakan FB sekalian:


1) tolonglah jgn mudah terpecaya dgn pautan ini.. khabar angin tentang PMM diluluskan ini sudah tersebar dekat di internet sejak tahun 2007 lagi.. kalau betul sudah diluluskan, kenapa akhbar-akhbar perdana seperti UM dan BH mahupun MalaysiaKini x laporkan apa-apa? Pendaftar Pertubuhan (ROS) Malaysia belum cukup bodoh nak luluskan permohonan pendaftaran PMM tu.. 


2) Injil telah disebar secara meluas? c'mon la.. Injil yg disebar meluas tu pun terjemahan dalam Bahasa Inggeris je.. org Kristian (Cina & India) pun nak jugak baca kitab mereka.. kalo x boleh diedar, kt mana mereka nak cari kitab suci mereka? setakat ni, KDN belum lagi luluskan terjemahan Injil dlm BM.. adapun Injil di dlm BM hanya ada di Indonesia dan juga belah Kepulauan Borneo.. dan lagi satu, bagiku, kalo Injil diterjemah dlm BM pun xde masalah.. org berilmu akan lagi senang melihat kesalahan dan percanggahan dlm Injil.. 


3) dikatakan dlm gambar di bawah adalah gambar Lina Joy dan para peguam dalam kes murtadnya.. tolong perhati sikit.. gambar tersebut adalah gambar dialog antara agama ataupun Inter-Faith Dialogue yg kebelakangan ini amat famous dlm menjalinkan kerjasama dan persefahaman antara agama. 




4) IFC buat road show besar-besaran dlm menyokong kebebasan beragama? apa yg korg tau pasal IFC? pernah dgr Kumpulan Artikel 11?


IFC (Inter-Faith Commission) berasal dari IRC (Inter Religion Council) yang merupakan Suruhanjaya Antara Kepercayaan yang dicadangkan sebagai sebuah badan berkanun yang mempunyai kuasa undang-undang yang boleh mengubah ajaran sesetengah agama atas desakan penganut agama lain. IFC berfungsi seakan SUHAKAM yang turut menerima dan melayan aduan berkaitan agama. 


Ditubuhkan oleh Malaysian Consultative Council Of Buddhism, Christianity, Hinduism dan Sikhism (MCCBCHS) melalui memorandum bertarikh 21 Ogos 2001 kepada Majlis Peguam Negara. 14 tuntutan IFC tau x? boleh search sendiri kat web.


namun , penubuhan IFC tidak pernah sekali-kali diluluskan oleh kerajaan Malaysia. malah, seluruh NGO Islam bersatu di bawah ACCIN menentang IFC pada tahun 2006 menunjukkan penubuhan IFC tidak sesekali diterima oleh umat Islam walaupun berbeza fahaman politik. semua road show IFC akan disambut penentangan oleh umat Islam, cthnye di P.Pinang (2006). jadi, mustahil la IFC masih lagi buat road show tanpa ada penentangan dari umat Islam?


5) kt bawah nota tu, ade tercatat mengatakan menyebarkan khabar tersebut adalah satu jihad. tolonglah.. ini bukan satu jihad kalo kite duk sebarkan fitnah dan berita palsu. jihad itu adalah jikalau kita kaji kesahihan sesuatu khabar itu dgn ilmu yg kita ada. cmne nak kaji, belajarlah.. aku menghargai jihad kalian apabila kalian hendak sebarkan berita mengenai unsur-unsur hancurkan Islam, tetapi aku lebih hargai jihad jika kalian lebih membicarakan langkah-langkah utk mengatasi unsur-unsur tersebut daripada menghancurkan Islam.


KESIMPULANNYA, rakan-rakan sekalian, apabila hendak sebarkan apa-apa pautan, tolonglah rujuk atau kaji dahulu kesahihannya. jgnlah disebabkan niat baik kita yg hendak sebarkan berita akhirnya menjadi dosa kerana sebarkan fitnah.. ingatlah, antara sebab kenapa agama lain sgt memusuhi Islam kerana sikap penganut itu sendiri yg suka sebarkan fitnah terhadap agama lain.. 




"Sesungguhnya agama yang benar di sisi ALLAH adalah ISLAM" (Ali 'Imran 3:19)





so think before you post!!!!!!
sebarkan bnde nie....can be part of DAKWAH!!

KeBaiKan MelaKuKan SuJuD

kita dok ari2 sujud...tp persoalannya...hampa taw x ape kebaikan sujud...nie aq nk bg nieh...ade 16 kebaikan 


sujud.....percaya atau tdak...mmg byk gile la kebaikan dan hikmah sujud nie..mari sme2 kite bace



1. Membetulkan kedudukan buah pinggang yang terkeluar sedikit daripada tempat asalnya.


2. Membetulkan pundi peranakan yang jatuh.


3. Melegakan sakit hernia.


4. Mengurangkan sakit senggugut ketika haid.


5. Melegakan paru-paru daripada ketegangan.


6. Mengurangkan kesakitan bagi pesakit apendiks atau limpa. Kedudukan sujud adalah paling 


baik untuk berehat dan mengimbangkan lingkungan bahagian belakang tubuh.


7. Meringankan bahagian pelvis.


8. Memberi dorongan supaya mudah tidur.


9. Menggerakkan otot bahu, dada,leher, perut serta punggung ketika akan sujud dan bangun 


daripada sujud. Pergerakan otot ini akan menjadikan ototnya lebih kuat dan elastik,secara 


semula jadi dan ia juga akan memastikan kelancaran perjalanan darah.


10. Bagi wanita, pergerakan otot itu menjadikan buah dadanya lebih baik,mudah berfungsi 


untuk menyusukan bayi dan terhindar daripada sakit buah dada.


11. Sujud juga mampu mengurangkan kegemukan.


12. Pergerakan bahagian otot sewaktu sujud juga boleh memudahkan wanita bersalin. Organ 


peranakan mudah kembali ke tempat asal serta terhindar daripada sakit gelombang perut.
(Convulsions).


13. Organ terpenting iaitu otak kita juga akan menerima banyak bekalan darah dan oksigen.


14. Mengelakkan pendarahan otak jika tiba-tiba menerima pengepaman darah ke otak secara 


kuat dan mengejut serta terhindar penyakit salur darah dan sebagainya. 


15. Dari segi psikologi pula, sujud membuatkan kita merasa rendah diri di hadapan Yang Maha


 pencipta sekali gus mengikis sifat sombong,riak takbur dan sebagainya.


16. Manakala dari sudut perubatan pula, kesan sujud yang lama akan menambahkan kekuatan 


aliran darah ke otak yang boleh mengelakkan pening kepala dan migrain, menyegarkan otak


 serta menajamkan akal fikiran sekali gus menguatkan mentaliti seseorang.




jadi tggu ape lagi...mari sme2 kita sujud slagi kita dpt bernafas kat dunia nie...ALLAHUABAR




Thursday, 15 December 2011

Al-Massih Ad-Dajal Is NeAr...

Dari Jabir bin Abdullah, katanya Rasulullah s.a.w bersabda: Dajjal muncul pada waktu orang tidak 

berpegang kepada agama dan jahil tentang agama. Pada zaman Dajjal ada empat puluh hari, yang 

mana satu hari terasa bagaikan setahun, ada satu hari yang terasa bagaikan sebulan, ada satu hari 

yang terasa satu minggu, kemudian hari-hari berikutnya seperti hari biasa.

yang sbenanye ialah....dajjal da lame memerintah kat Bumi Allah nie.... hadis nie telah dikaji oleh

seorang ulama' trkenal...nme Sheikh Imam Hussein...







satu hari terasa bagaikan setahun
Dajal perintah dunia satu hari bagaikan setahun, dia perintah dunia melalui Great Britain.



ada satu hari yang terasa bagaikan sebulan
Dajal perintah dunia melalui Amerika Syarikat...





ada satu hari yang terasa satu minggu
Dajal akan perintah dunia melalui Holy Land... Jurusalem (Israel)









Ok, aku jelaskan sedikit untuk memudahkan anda semua memahami apa maksud semua ini. Semasa Dajal perintah dunia melalui Great Britain, Great
Britain adalah kuasa paling kuat dan pound sterling menjadi matawang utama dunia.

Zaman dajal perintah dunia melalui Amerika Syarikat, Amerika Syarikat adalah kuasa yang paling kuat dan US Dollar menjadi matawang utama dunia.

Dan bila Dajal perintah dunia melalui Israel, Israel akan jadi kuasa utama

Sepertimana yang terjadi sekarang Israel seakan-akan kebal dari

undang-undang dunia. Pada masa tu matawang dah tiada nilai. Dollar

amerika akan jatuh dan semua matawang di dunia ni akan turut jatuh

Sekarang ini kite dah nampak tanda-tanda tu. Dr. Mahathir menyeru kita

semua supaya membeli dinar emas kerana emas tidak akan jatuh nilainya.

Tentera Israel dan kanak-kanak Palestin. Jahanamlah kau Yahudi! Nantikan ketibaan Panji Hitam dari Timur.

Okay, sekarang ada kira mengira sikit.

Menurut
Islam, satu tahun syurga bersamaan 1000 tahun manusia dan kita dapat
tahu Dajal memerintah melalui great britain selama 1000 tahun. Kerajaan
beraja Britain bermula pada thun 900 M. 1000+900=1900.Tamatnye pemerintahan Dajal di Great Britain dan beralih kepada satu hari seperti sebulan= Amerika Syarikat.

Pada
1917, Amerika Syarikat telah melibatkan diri ke dalam perang dunia dan

ini adalah langkah untuk menjadikan amerika sebagai kuasa dunia

baru.Dajal memerintah dari sana seperti satu hari seperti sebulan. Jadi

jika setahun bersamaan 1000 tahun, satu bulan bersamaan 1000/12=83 tahun... 1917+83=2000. Tamatnya 
pemerintahan Dajal melalui Amerika adalah pada 2000.

ape yg terjadi pada thun 2000?

George W.Bush menjadi Presiden Amerika Syarikat.
Dajal memerintah dunia melalui Israel pada 2000 dan menjadikan kita berada di satu hari yang terasa satu
 
minggu. Dan bermulalah zaman yang penuh dengan kekejaman dan penzaliman ke atas umat Islam

 seluruh dunia.

JADI TUNGGU APA LAGI??? KUATKAN IMAN...DAJJAL SUDA HAMPIR.. haiya 'alal jihad!






Wednesday, 14 December 2011

StOrY So FaR....

wELl.....GmBa KaT atS Nie La Aq...Bkn Gua NK bUdgeT la aN.... Tp Nk wAt cmNe... HM  OkE... Well 

dis is The sTory Of MY Life....

SeKoLah MNEnGah?????? WeLL....bnde Yg Da Byk AjAR AQ CmNE NAK JaLani HiDop NIEh!!

FoRTUnaTe Ly...Aq Dok Hostel...BnDE yg aQ X AkN mNYesAl DLM iDOp Aq,,,,Hmmm..

OfficIaLLy...AQ SbenONYE aDe Dua SekOlah MenEnGaH...Hu3...

TiME FoRm 1 Dlu aq DfTAr SEKOLAH MENENGAH AGAMA IZZUDDIN SHAH, IPOH...


HAHA...time NIe aq X MAtang Lg..FoRM 2



WeLL DiS Is My BaTCh LOGO...FORM 3


hari kantIn 2009.....SWEET MEMORY!



KLAS aq TiMe FoRm 3...aq PenoLonG KowT!!



hari anugerah kecermelangan....PMR 9A lah!!
**********************************************************************************

huhu....pastu aq smbg s2dy aq kat SBPI GOPENG TERCINTA.....





wEll tHIS iS mY bAtch.......pELeSEtZ cReW


dIs IS mY bELOvED cLasS...5 zAHrAWi...



seNiOr BaTcH PaRtY....BEz GiLe..!!


 KaMI SumE TrPkSE BrPisah...sebb SPM HABIS!!!

well....thts all from me...meet u next time...wassalam...(^_^)